Mano Sparnai: Diskusijos / Svetainės Archyvas / Nugriautas istorinis LAK angaras


Diskusijos

Mano Sparnai :: Diskusijos :: KITA :: Svetainės Archyvas
 
<< Prieš tai buvusi tema | Sekanti tema >>
Nugriautas istorinis LAK angaras
Eiti į puslapį       >>  
Moderatoriai: Nerijus Korbutas, Arius, Administratorius
Autorius Pranešimas
Administratorius
Tr Bal 05 2017, 12:37
Nerijus

Užsiregistravęs dalyvis #3181
Prisijungta: Tr Kov 05 2014, 08:11
Pranešimų: 988
Pamatęs šią Facebook S.Prialgausko įdėtą fotografiją nesupratau kas vyksta, paskambinau buvusiam aerodromui direktoriui, jis patvirtino - taip, Istorinis Lietuvos Aeroklubo angaras prie S. Dariaus ir S. Girėno gatvės, Valstybės saugomas nekilnojamosios kultūros paveldas sulygintas su žeme. Sunku kažką komentuoti žinant tik patį faktą, bet bet kuriuo atveju tai yra labai liūdna žinia, o kaltųjų kaip visada nebus. Bijau, kad tai aerodromo pabaigos pradžia.





Į viršų
Mantas Butkus
Tr Bal 05 2017, 08:15
Viskas bus gerai
Užsiregistravęs dalyvis #4
Prisijungta: Pr Vas 18 2008, 06:35
Pranešimų: 298
Prisiminiau LR Himna ir toks negeras juokas sueme. Ar nebutu jau metas ir ji nugriauti ir sukurpti nauja - patogu, adaptuota nudienai, zinoma, butinai pelninga!

[ Redaguota Tr Bal 05 2017, 08:23 ]
Į viršų
ežiukas rūke
Tr Bal 05 2017, 09:46
Svečias
Tamstų nuostaba man nesuprantama-jei kavianskai nusileido iki krabų lazdelių mentaliteto,tai kitaip ir negali būt.Pažiurėkim i gerąją pusę- bus pastarytas koks fufliakas viešn......būtis su baltarusėm kambarinėm,visi uždirbs bus darbo vietų,otai stovi griuvėsiai....
Į viršų
Rolandas
Kt Bal 06 2017, 12:30
rolandas
Užsiregistravęs dalyvis #8
Prisijungta: An Vas 19 2008, 01:09
Pranešimų: 5558
Mano info nepatikima, tačiau ją turėtų tikrinti kauniečiai.
Naujai statybai kaip visada reikalinga seno pastato liekanos.
Teko girdėti, kad bus statoma vaikų aviacijos mokykla. Gal būt bus atstatomas tas pat angaras?
O gal prekybos centras?
Tikrinkit kauniečiai. Ne visai aiškūs dalykai aerodrome darosi jau metai laiko. Reikia daugiau bendrauti su nauja valdžia ir laiku bandyti stabdyti blogus dalykus.
Iš šio aerodromo sklinda prieštaringi gandai. Nemiegokit. Po to bus vėlu.
http://www.manosparnai.lt/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?53919
Į viršų
KĘSTUTIS A.
Kt Bal 06 2017, 01:16
Užsiregistravęs dalyvis #118
Prisijungta: Št Geg 17 2008, 12:50
Vieta: KĖDAINIAI
Pranešimų: 432
Kažkokia nesąmonė gaunasi,taip galiu patvirtinti,kad šiemet mūsų mokyklos tai yra Br.Oškinio Kauno eskadrilė nuo gegužės mėn. turėtu pradėti dirbti Aleksoto aerodrome,anksčiau dirbo Kauno aviacijos gamyklos aerodrome Fredoje,bet iš ten jau iškrapštė,kalbama,kad Fredos aerodromo teritorija jau padalinta sklypais.Bet kad seną LAK angarą nugriovė tam,kad pastatytų naują vaikų aviacijos mokyklai,nesąmonė.Va, kad kažkas nori versliuką prasukti,tai jau tikrai.
Į viršų
NNN
Kt Bal 06 2017, 08:54
NNN
Užsiregistravęs dalyvis #14
Prisijungta: Tr Vas 20 2008, 12:56
Pranešimų: 5732
Nuo 1992 metų, kai nutupdžiau čia MS pirmą kartą, šio aerodromo infrastruktūra, turinti tarnauti pilotams, nebuvo tvarkoma, ar gerinama bei plėtojama nei per nago juodymą. KTT bei riedėjimo takų būklė blogėjo nuosekliai, atsarginis gruntinis KTT sunaikintas visiškai. Buvo plėtojama tik pilotų apmokestinimo veikla. Nežinau, ar neklystu, tačiau atrodo, kad tik šis aerodromas yra VšĮ ir turi savo administraciją. Pvz. Sasnavos aerodromas priklauso Marijampolės savivaldybei ... skirtumus tikriausiai įžvelgiate? Jei Kauno savivaldybės administracija susitvarko su kitomis miesto rekreacinėmis erdvėmis (parkais, dviračių takais, prieplaukomis ir t.t.), tai kodėl negalėtų tvarkyt ir aerodromo? Kam reikalingos dvi administracijos? Juk VšĮ gauna tik atlyginimus, o visą kitą turi užsidirbti pati. Ar pajėgus 200 Ha rekreacinis aerodromas užsidirbt lėšų tokios teritorijos išlaikymui, jau nekalbant apie veiklų plėtrą? Dirbau 10 metų su ES lėšų įsisavinimu, siunčiau kelis kartus visai neblogą info apie finansuojamus kultūros paveldo bei sporto struktūrinius projektus administracija - sakė nereik. Sakė, kad nereik ir Kauno skraidūnų klubo (KSK) atstatytų, sutvarkytų angarų - išgyvensim ir be jūsų, - sakė.
Dėl LAK pastatų. Visa aerodromo veikla istoriniu tarpukario laikotarpiu vyko šiaurinėje aerodromo dalyje, tačiau kažkodėl ji atkurta tik pietinėje. Kodėl? Todėl, kad čia yra betoninis KTT, kuro talpos, valdymo bokštas - tai yra tik dėl racionalių, buitinių sumetimų, nekreipiant dėmesio į aerodromo sielą, nubraukiant jo istoriškumą. KSK pastangomis dar buvo palaikomas gruntinis KTT, net varžybas rengėme. Tačiau, apmokestinus klubo veiklą, pareiškus, kad mūsų indėlio išsaugant paveldą nereikia, to tako neprižiūrime ir mes - visas pastangas bei lėšas sutelkėme į išgyvenimą.
Buvo man pasiūlyta užimti šio aerodromo direktoriaus pareigas, tačiau, kilus totaliam suinteresuotų (nežinia dėl ko) asmenų pasipriešinimo isterijai, atsisakiau. Gal negerai padariau?
Į viršų
Reno
Kt Bal 06 2017, 08:59
Užsiregistravęs dalyvis #664
Prisijungta: Kt Spa 21 2010, 05:44
Pranešimų: 1401
Taip, Nerijaus paskelbta nuotrauka kelia didžiulį neigiamų emocijų antplūdį. Bet, kaip jau minėjo Rolandas, neskubėkime su išvadomis nepatikrinę informacijos. Valstybės saugomas (jei tikrai saugomas?) nekilnojamosios kultūros paveldas negali būti naikinamas vien tik vietinių valdininkų iniciatyva.
Į viršų
Lin
Kt Bal 06 2017, 02:04
Užsiregistravęs dalyvis #3248
Prisijungta: Pr Vas 27 2017, 05:49
Pranešimų: 42
Renatai, čia ne pirmas ir nepaskutinis kartas, kuomet kultūros paveldas sunaikinamas dėl kažkokiú privačiú interesú... pavyzdys Virbaliūnú šlaito istorija... ir t.t. Labai norisi tikėti teigiama ir pozityvia viso šito reikalo pabaiga, bet vien jau pats faktas nėra džiuginantis, o kalbos atsakingú asmenú visada būna begalo vaizdžios ir raminančios, ale pateisinančios... kaip ir Luftwaffes angaro pamatus pakeitęs Technopolis
Į viršų
Rolandas
Kt Bal 06 2017, 05:10
rolandas
Užsiregistravęs dalyvis #8
Prisijungta: An Vas 19 2008, 01:09
Pranešimų: 5558
Ką tik kalbėjau su viena puse, sako kad nugriauta nelegaliai, kad ten planuojama dujų kolonėlė ar pan...
Paskambinau aerodromo direktoriui, senai pažįstamam Vytui Skučui. Liepė neklausyt gandų, kvietė atvažiuot, pabendraut, pasižiūrėt.
Jo žodžiais pašalintos kelios avarinės santvaros, pamatų dar pakankamai likę. Padaryti matavimai, žada kitiems metams atstatyti istorinį angarą ir meteo stotį.
....................................................
Kaip ten iš tiesų?
Norisi tikėti gerais dalykais. Siūlau kauniečiams patiems vietoje aiškintis ir paneigti vienus ar kitus gandus.

[ Redaguota Kt Bal 06 2017, 05:11 ]
Į viršų
Rolandas
Kt Bal 06 2017, 07:35
rolandas
Užsiregistravęs dalyvis #8
Prisijungta: An Vas 19 2008, 01:09
Pranešimų: 5558
Dar šis tas

Informuojame, kad Kultūros paveldo departamento Kauno skyrius (toliau – KPD Kauno sk.) šią savaitę gavo pranešimą, kad yra griaunamos istorinio angaro/sandėlio liekanos kultūros paveldo objekte S. Dariaus ir S. Girėno aerodrome, Kaune. Angaro liekanos yra vertingoji S. Dariaus ir S. Girėno aerodromo savybė. Angaras 1944 metais buvo susprogdintas, sovietmečiu neatstatytas iki autentiškos būklės, konstruktyvas buvo pažeistas sprogimo metu. Pastatas, be kita ko, kėlė realią grėsmę jame pamėgusiems landžioti vaikams. Aerodromas paskutiniu metu yra sparčiai tvarkomas, todėl reikėjo būtinų sprendimų ir dėl minėto pastato ateities.
KPD Kauno sk. buvo pateiktas, ekspertizės vadovo dr. Jurgio Ražaičio ir paveldosaugos ekspertės Ramunės Bernadišienės pasirašytas Statinio bendrosios ekspertizės 2016-09-29 aktas, kuriame pateikta išvada, kad „objekto būklė yra avarinė. Gresia išlikusių pastato konstrukcijų griūtis“, „pastato karkaso elementų <...> remontas, restauravimas ar konservavimas sunkiai įmanomas. Pastatas turėtų būti griaunamas“.
Atsižvelgus į ekspertizės išvadą ir ypač į jame nustatytą faktą, kad statinys kelia grėsmę žmonėms, KPD Kauno sk. neprieštaravo, kad teisės aktų nustatyta tvarka (gavus reikiamus pritarimus ir leidimus) statinys būtų išardytas, tačiau pareikalavo, kad prieš pradedant griovimo darbus būtų atlikti tikslūs išlikusių elementų apmatavimai (kurių pagrindu, esant reikalui statinį galima būtų atstatyti).Taip pat, nurodyta pasirengti ir suderinti angaro liekanų griovimo projektą. Aerodromo direktorius paaiškino, kad rangos būdu savaitgalį savarankiškai savo pajėgomis nuardė statinio liekanas, apmatavimai neva yra atliekami.
Pažymėtina, kad iki 2017-04-06 KPD Kauno sk. išlikusių elementų apmatavimai nebuvo pateikti, taip pat nebuvo parengtas statinio griovimo projektas. KPD Kauno sk. pradėjo tyrimą dėl galimai savavalių statybos darbų ir paveldosauginių reikalavimų nesilaikymo bei administracinės atsakomybės už šią veiką taikymo. Pažeidimus vertiname labiau kaip procedūrinius, žala kultūros paveldo objektui nepadaryta, bet padaryti procedūriniai LR teisės aktų pažeidimai.
Į viršų
Eiti į puslapį       >>   

Persikelti:     Į viršų

Sindikuoti šią temą: rss 0.92 Sindikuoti šią temą: rss 2.0 Sindikuoti šią temą: RDF
Powered by e107 Forum System
Atvaizdavimo laikas0.0760sek,0.0083iš to užklausomsDB užklausos:31. Naudojama atmintis:3,912kb