Mano Sparnai: Diskusijos / Įvairūs klausimai / Ilgi vakaro skaitalai


Diskusijos

Mano Sparnai :: Diskusijos :: BENDRI KLAUSIMAI :: Įvairūs klausimai
 
<< Prieš tai buvusi tema | Sekanti tema >>
Ilgi vakaro skaitalai
Eiti į puslapį   <<        >>  
Moderatoriai: Nerijus Korbutas, Arius, Administratorius
Autorius Pranešimas
Administratorius
Kt Grd 20 2018, 08:33
Nerijus

Užsiregistravęs dalyvis #3181
Prisijungta: Tr Kov 05 2014, 08:11
Pranešimų: 988
Puikiai rašote Vytai! Labai įdomiai susiskaitė. Gerų švenčių!
Į viršų
Gytiss
Kt Grd 20 2018, 08:48
Užsiregistravęs dalyvis #3256
Prisijungta: An Rgp 15 2017, 08:31
Pranešimų: 14
Super
Į viršų
Reno
Kt Grd 20 2018, 09:05
Užsiregistravęs dalyvis #664
Prisijungta: Kt Spa 21 2010, 05:44
Pranešimų: 1401
Puiki istorija! Tik liežuvis, kažkaip, nekyla sakyt - daugiau tokių Kalėdų
Bet tos "šventiškos", - su mišrainėmis ir višta greitai išnyksta, tarytum dūmas, taip ir nepalikdamos jokių emocijų...
Į viršų
Algirdas L
Kt Grd 20 2018, 09:33
Užsiregistravęs dalyvis #541
Prisijungta: Št Vas 27 2010, 09:34
Vieta: Vilnius
Pranešimų: 532
Matyt Tau kažkas stipriai nuotaiką suš-o
Į viršų
justas
Kt Grd 20 2018, 12:35
Užsiregistravęs dalyvis #2
Prisijungta: Pr Vas 18 2008, 06:03
Vieta: LONDON
Pranešimų: 1619
Puiki istorija. Perfrazuojant zhinoma posaki apie zydus "ir tarp vokieciu buna geru zmoniu" tik pasikartosiu kad tikrai metas isleisti apsakymu atsiminimu knyga.
Į viršų
bence
Kt Grd 20 2018, 04:10
Užsiregistravęs dalyvis #20
Prisijungta: Kt Vas 21 2008, 11:19
Vieta: Kaunas
Pranešimų: 1535
Istorijos viena uz kita geresnes! Vytai, nenustok rases
Į viršų
Tinklalapis
KL
Kt Grd 20 2018, 06:00
Užsiregistravęs dalyvis #13
Prisijungta: Tr Vas 20 2008, 12:59
Pranešimų: 969
Vienas, visą laiką vienas...
Būtumėt dviese, nors pabambėt būtų ant ko. O dabar - visą laiką rizika, visą laiką priklausomybė nuo atsitiktinių žmonių gerumo.
Čia lietuviški augimo kraštutinumai - arba krūvoj rietis, arba viską daryti pačiam.
Išmoksim pasitikėti, stipresni būsim.
Į viršų
vytas
An Vas 11 2020, 03:28
nespjauk į vandenį,jei nieks jo negers
Užsiregistravęs dalyvis #34
Prisijungta: Pr Vas 25 2008, 09:49
Pranešimų: 2966
Kaip mes klubą užkūrėm


kai tokia žiema be sniego,užeina noras visokiom nesamonėm,pvz rašyti.Žinau,žinau - tūlas pilietis pasakys:-įkalti jam 9 MGL dydžio baudą,tai nustos čia savo memuarus rašyti.Tokiam iškart atsakau:-istorija ne apie mane,o apie skraidyklių sporto pradžią ant Lietuvos.O ir įstatymo už rašliavą baudas kalti kol kas nėra.Piktesnis pasakys ;-kam čia įdomu,kas prie ruso buvo!?Galėčiau rašyti,kad rusas ne prie ko,kad amerikonas prasimanė Rogalo sparną,kad australas ištobulino ir pan.Bet ar tas svarbiausia?Tiesiog tuo metu atsirado toks poreikis ir galimybė pigiai,masiškai,saugiai skraidyti.
Ir dar nuvilsiu besitikėjusius,kad mes padegėm skraidyklių klubą...Ne, tiesiog aš mokinuosi iš nūdienos žiniasklaidos pavadinimus rašyti.
Veiksmas vyksta maždaug apie 1984 metus. Buvau daugiau kaip 3 kartus jaunesnis,nei dabar.Patapau Kauno Skraidyklių klubo viršininku!Skamba solidžiai,ką ir bekalbėt.Bet natūroje viskas atrodė gerokai liūdniau. Klubas tuo metu glaudėsi Kaune,Daukanto gatvėje(pačiame miesto centre) J.Žiburkaus Aviacijos sporto klubo patalpose.Pirmkart man atėjus į Skraidyklių klubo patalpas,vaizdelis buvo švelniai tariant kuklus:-tai buvo 6m2(3x2m) kambariukas koridoriaus gale šalia tualeto.Kambariukyje buvo stalas ,3 kėdės ir didelė metalinė spinta,kurią kažkodėl vadino seifu.Nors pinigų ji nebuvo mačiusi nuo gimimo.Šiame "seife" gyveno klubo anspaudas,daugiau ničnieko.Be to kambariukas buvo pereinamas.Per jį kasdien zujo parašiutistai,nes tik taip galėjo patekti į savo "kaptiorkę".Klube darbavosi Arvydas G. ir Adas A. Aš buvau trečias. Vėliau dar prie mūsų prisijungė likimo brolis Gintas Š.(deja neužilgo tragiškai žuvo).Buvom visi panašaus amžiaus,,kaip dabar pasakytų krazy dėl skraidyklių ir nesukome galvos dėl tokių niekų kaip šeima,pinigai,asmens gerovė ir panašios nesamonės.Kaip dabar pagalvoju,kaip aš,toks" protingas ","perspektyvus"(čia reiktų suprasti kaip ironiją),patekau į tokią skylę, protas neduoda atsakymo.Tiesiog taip sugulė aplinkybės.Įsivaizduokit pilną vonią vandens,ištrauki kamštį dugne ir kur tam vandeniui išbėgti?Pasirinkimas nedidelis...
Bet tuomet taip negalvojau,buvau labai kieto charakterio,pakankamai užsispyręs,atkaklumo netrūko,sveikatos į marias. Buvau tvirtai įsitikinęs,kad tuoj aš čia viską pakeisiu.O keisti tikrai buvo ką. Klubas buvo visuomeninis,jokio finansavimo iš niekur neturėjo.Buvo pora pagrindinių klubo rėmėjų -KPI(dabar KTU) ir Kauno Radijo gamykla. Kats nuo karto jie numesdavo vieną kitą pinigą klubeliui,bet ir tai apie šią malonę jiems reikdavo pastoviai priminti.Ir be abejo atidirbti:-su skraidyklėmis dalyvauti įvairriose rėmėjų šventėse,renginiuose,kartais ir žiemą.Tų pinigėlių nelabai užtekdavo klubo darbuotojų atlyginimams.Bet juk ne atlyginimai buvo svarbiausia. Klubui tada priklausė vos ne šimtas narių ne tik iš kauno.Realiai jis rūpinosi visų Lietuvos skraidūnų reikalais. Reikėjo apmokinti naujus narius,organizuoti varžybas,išvykas į treniruočių stovyklas ir ko gero sudėtingiausias uždavinys -aprūpinti sportininkus medžiagomis skraidyklių statybai.Juk visos skraidyklės tada buvo savadarbės. Ne tik,kad reikėjo prasimanyti pinigų medžiagoms,bet jos tada dar ir deficitinės buvo!.Tik atėjęs į klubą,aš išvis nesupratau,kaip Adas ir Arvydas negaudami algos jau puse metų,dar gyvastį ir norą dirbti palaiko??Na bet Jaunystė,čia ir yra gamtos paslaptis.
Taigi atėjęs į klubą,pirmiausia pradėjau nuo pinigo paieškų. Šiek tiek "išmelžiau iš Centrolito(liejinių g-la Kaune),nes prieš ateidamas į klubą metus ten dirbau ir įsigijau pažystamų valdžioje. Pamėtėjo Radijo g-la,nes gera būti nauja šluota(tai aš), senas viršinikas jau atsibodęs su savo prašinėjimais...Bet ,išmokėjus skolą klubo dabuotojams,dar šį bei tą įsigijus klubo reikmėms,tie pinigėliai baigėsi.Tada ir man teko patirti,ką reiškia gyventi be algos keletą mėnesių. Mano optimizmui tai įtakos aišku nepadarė.Siuntinėjom prašymus dėl rėmimo visur,kur tik bent sargu kas nors iš mūsų skraidūnų dirbo,į visokias organizacijas. Deja,suprantant,kad grąžos iš to nebus,nelabai ką ir dominom.
Visi sklandytojų, lėktuvų akrobatinio skraidymo,parašiutistų ir net aviamodeliuotojų klubai gaudavo finansavimą iš tuometinio DOSAAF-o.Tik ne mes.Kartais net piktoka būdavo,kai žiemos metu šių klubų instruktoriai neturėdami ką veikti,darydavo gramūlią,žaisdavo tenisą mokymo klasėje ištisas dienas,ar užsiimdavo asmeniniais reikalais darbo metu,bet atlyginimas jiems eidavo.Gale mėnesio visi užsirakindavo instruktorių kabinete ir su adatom paišydavo "barogramas",atseit tiek priskraidė per mėnesį...O mes vertėmės per galvą,bandydami kažką pramušt,varvančiom nosim stovėdavom su skraidyklėm per KPI žiemos šventes ir pan,buvome į pakankamai aukštą lygį(kiek tai įmanoma) sąjungos mąstu visuomeninį skraidyklių sportą iškėlę,bet Dosafo absoliučiai nedominome. Jie tik reikalaudavo krūvos popierių,ataskaitų,bet apie klubo finansavimą net neužsimindavo.
Tačiau po žiemos neišvengiamai būna pavasaris. Tada Lietuvos dosafui vadovavo generolas R.Žalnierauskas.Absoliutus saldofonas,joks sportas jo nedomino,jam būdavo smagu pastatyti prieš save kokio klubo viršininką būsenoje"Ramiai" ir šaukti ant jo kokią valandą.Be abejo toks veikėjas visu užkniso ir ėjo gandai,kad jo vieton jau numatytas kitas generolas,lietuvis,gerokai jaunesnis ir tikrai technikos sportų entuziastas.Be to iš Kubos turėjo gryžti pora metų sklandymo lygį ten kėlęs A,Jonušas. Labai didelis asklandymo(ir ne tik) sporto entuziastas,didelis autoritetas aviatorių tarpe,kaip vėliau supratau susipažinęs su juo nesavanaudis ,niekada neatsisakantis padėt Žmogus.
Taigi neužilgo nusimatė metinis ataskaitinis Lietuvos DOSAAF CK posėdis,kuriame turėjo būti pakeista ir dosafo valdžia.Kaip klubo viršininkas tame posėdyje dalyvavau ir aš.Prezidiume tada sėdėjo senasis generolas,naujasis -G.Taurinskas,A.Jonušas ir dar kažkas.Visi klubų viršininkai skaitė metines atsakaitas,gyrėsi kiek naujos technikos įsigijo,kiek daug naujų pilotų išauklėjo,kiek priskraidė,etc ir be abejo gale kalbos nepamiršdavo padėkoti partijai ir tėvynei už suteiktą galimybę kurti laimingą rytojų.....Po kiekvieno pranešimo griaudėjo audringi plojimai. ir rankos paspaudimai naujajam generolui. Kai jau visi baigė ditirambus,atėjo eilė pasisakyti man. .
Ne,aš nesigyriau,kiek technikos įsigijom,kiek rekordininkų išauginom,kaip džiaugiamės suteikta galimybe ir t.t.Tiesiog neturėjau apie ką girtis. Kaip minėjau,buvau jaunas,kietakaktis,bekompromisinis,ir man visiškai nebuvo autoritetų. Tad mano kalba buvo maždaug tokia:- "man labai malonu,kad visi klubai klęsti,kad visi viskuo aprūpinti.Deja,mes skraidūnai tuo pasigirti negalim. Mes negaunam algų po puse metų,dosafui mes nereikalingi ir aplamai gyvename kaip prostitutės -priversti parsidavinėti rėmėjams,kad užsidirbtume ant duonos. Tai kokių rezultatų jūs iš mūsų tikitės?."...Net pats nepajutaukaip išpyškinau tokią prakalbą.Be abejo plojimų nebuvo.Iki tol klegėjusioj salėj įsivyravo mirtina tyla.Atsisukau pažiūrėti į generolą Taurinską. Jo veide matėsi tokia mažytė mažytė šypsenėlė į ūsą. Absoliučiai nieko nesakanti. TSRS sekso aplamai nebuvo,o apie prostituciją kalbėti ir dar tokioj vietoj!!?Tokia gaida pranešimai baigėsi,Po to buvo rinkimai,pristatytas naujas generolas ir t.t.
Po mano kalbos,klubo bedradarbiai reiškė užuojautą,sakė ,o galėjom dar daug nuveikti ,vieni klubų viršininkai sakė,kad pats kaltas,ieškokis darbo,kiti aplamai nekalbėjo.Tik A .Jonušas iškart po posėdžio priėjo prie manęs,paspaudė ranką ir pasakė:-šaunuolis,va čia yra mūsų ateitis.
Sekančią dieną iš pat ryto klube suskambo tel.Dosafo aviacijos skyriaus vadas V.Ravinskas buvo nekalbus:- rytoj ryte 8 val prisistatai į skyrių.Tai kaip ir viskas,nutarėme visi,kad klubui reikia užsiimti naujo viršininko paieška.
Kaip priguli ryte stovėjau aviacijos vado kabinete.
-tai etatinio klubo užsigeidėte,ane?-Paklausė su šypsena.Be abejo turėjo toliau sekti žodžiai -pareiškimą atleisti savo noru atsinešei?Bet jis tesė toliau:
-tai va,paruošiat etatinio klubo įstatus, padarot reikalingų etatų sąrašą,paruošiat metų biudžetą,sudarot metinių klubo renginių planą,reikalingos technikos įsigijimo sąrašą ir t.t. ir pan. Viską rusų kalba ir 6 egzemplioriais.!.
Nepanašu buvo kad juokautų.
- gerai,atsakiau,-ant kada reikia paruošt?
-po dviejų dienų generolas Taurinskas vyksta į Maskvą,veža klubų ateinančių metų biudžetus tvirtinimui.
-per dvi dienas??
- tai norit klubo,ar ne?
-tikrai taip!Ir nėriau iš kabineto.
Gerai,kad būtų bent 2 dienos,bet man dar reikia gryžti į Kauną,geriausiu atveju pusantros paros?Bet juk tai keli šimtai puslapių!!
Tiesiog nebuvo laiko kada daug galvoti,o tiksliau buvo daug apie ką gąlvoti:-sukurti įstatus,prikurti ir pagrysti biudžetą,etatus.......Ir viską 6 egzemplioriais.Tai jums ne tostą trim egzemplioriais iš" Kaukazo belaisvės"
Turėjom tik vieną rusišką spausdinimo mašinėlę,pasiskolinom iš parašiutistų antrą. Aš buvau įvaldęs spausdinimo vienu pirštu technologiją,Arvydas taip pat. Kad pagreitint procesą,dėjom tarp lapų kalkes,bet vistiek įskaitoma būdavo tik trečias egzempliorius,ketvirtam nieko nesimatydavo.Todėl tą patį tekstą reikėjo spausdinti 2 kartus.Kalkės greitai nusidėvėdavo,reikdavo dažnai keisti. Mes su Arvydu pyškinom,o Adas užsiiėmė tiekimu. Pirko popierų iš gretimos kanceliarinių prekių parduotuvės,išpirkome visas kalkių atsargas. Spausdinome be pertraukos 1,5 paros.Nėjome namo nakčiai,apie miegą nebuvo nei kalbos. Adas nešė mums bulkutes ir kefyrą,kad nereiktų gaišti laiko valgyklai.Iš pradžių spausdinom rodomuoju pirštu,o kai šis iškrypo tiek,kad nebepataikiau į klavišą,tęsiau viduriniu pirštu(tik vėliau žmonės pradėjo jį naudoti "fu-ui parodyti)Nebetikrinom,ką ten prirašėm,apie klaidas ar rusišką gramatiką net negalvojom.
Po dviejų dienų jau svirduliavau prie aviacijos skyriaus vado kabineto su didžiuliu pundu segtuvų.Kiek supratau iš jo veido išraiškos,aš jį labai nuvyliau:-suprato,kad dar vienas klubas bus užkrautas anjo pečių. Liepė eiti pas generolą.
Užėjau į kabinetą. Vėlgi tokia nežymi šypsenėlė veide,tik šįkart jau supratau,kad jam patiko.
-tai vistik suspėjot?
Po to pažiūrėjo tik į būtinos technikos įsigijimo sąrašą,į metinį biudžetą...
-tai čia dešimčiai metų į priekį surašėt?
-ne čia tik viskas ,kas pradžai būtiniausia.
Klubo įstatai,biudžetas buvo patvirtinti,gavome net 6 etatus,kurie garantavo pastovią algą. Prasidėjo naujas etapas klubo gyvenime...

P.SKodėl tai rašiau?Ogi,kad kokia tai bebūtų,tai skraidyklių klubo istorija.Be jos gal nebūtų šiandienos,o gal būtų tik geriau,kas dabar pasakys...





[ Redaguota An Vas 11 2020, 04:54 ]
Į viršų
vytautas 42
An Vas 11 2020, 05:01
VyTis
Užsiregistravęs dalyvis #79
Prisijungta: Pr Bal 07 2008, 05:23
Vieta: Panevėžys
Pranešimų: 2361
Toks klausimukas iškilo - Arvydas G. , kartais ne Grikšas ?
O šiaip super ! Daugiau tokių atsiminimų ! Dabar gi , Vytai , jau turbūt ne viduriniu pirštu rašot ...

[ Redaguota An Vas 11 2020, 05:02 ]
Į viršų
vytas
An Vas 11 2020, 05:13
nespjauk į vandenį,jei nieks jo negers
Užsiregistravęs dalyvis #34
Prisijungta: Pr Vas 25 2008, 09:49
Pranešimų: 2966
taip,Grikšas ir Adas-balionų vadas(dabar)
Į viršų
Eiti į puslapį   <<        >>   

Persikelti:     Į viršų

Sindikuoti šią temą: rss 0.92 Sindikuoti šią temą: rss 2.0 Sindikuoti šią temą: RDF
Powered by e107 Forum System
Atvaizdavimo laikas0.0913sek,0.0127iš to užklausomsDB užklausos:33. Naudojama atmintis:3,995kb